Karelia-ammattikorkeakoulussa paljastunut plagiointitapauksia

 

Karelia-ammattikorkeakoulu on saanut tietoonsa viisi tapausta, joissa opiskelijan opinnäytetyö on osittain plagiaatti.

– Plagiointi on kaikilla tavoin arvojemme ja toimintaperiaatteidemme vastaista, toteaa Karelian rehtori Petri Raivo.

Plagiaattitapaukset tulivat Karelia-ammattikorkeakoulun tietoon asiantuntevan kansalaistoiminnan ansiosta.

– Haluan kiittää aktiivista kansalaista, joka on tehnyt taustatyötä asian tiimoilta. Olemme järkyttyneitä plagioinnista ja haluamme selvittää asian perin pohjin, Petri Raivo jatkaa.

Alustavien tarkistusten perusteella plagiointia on todellakin tapahtunut. Plagioijat ovat muuttaneet lähdetekstejä juuri sen verran, että sähköinen tarkastusjärjestelmä Urkund ei ole havainnut tekstien samankaltaisuutta silloin, kun opinnäytetyöt on jätetty ammattikorkeakoululle.

Havaintojen perusteella Karelia-ammattikorkeakoulu on aloittanut esiselvitykset, jotka tehdään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan eli TENK:n ohjeistuksen mukaan. Kun esiselvitykset ovat valmiit, Karelia päättää jatkotoimista. Räikeimmissä plagiointitapauksissa haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta tutkinnon purkamista. Lievemmissä tai epäselvissä tapauksissa voidaan käyttää myös arvosanan alentamista itsearviointimenettelyllä tai plagiaattimaininnan lisäämistä opinnäytetyörekisteriin, arkistokappaleisiin sekä muihin julkaistuihin sähköisiin versioihin.

– Jatkossa tarkennamme entisestään käytäntöjämme opinnäytetöiden ohjaamisessa ja tarkastuksessa. Selvitämme myös sen, onko saatavilla kattavampia sähköisiä tarkastusjärjestelmiä. Plagiointi on törkeä väärinkäytös, ja meillä pitää olla keinot tunnistaa teko mahdollisimman varhain, kertoo Petri Raivo.