Pohjois-Karjalan kunnat valmistautuvat vähähiiliseen rakentamisen ohjaukseen

 

Vuoteen 2025 mennessä rakennuksen energiatodistuksen rinnalle on tulossa kaikkia rakennushankkeiden osapuolia sitova velvoite hiilitaselaskelman tekemisestä. Ympäristöministeriön tavoitteena on, että rakennusten hiilijalanjälki otetaan huomioon rakentamisen säädöksissä, sillä rakennuskantamme on yksi suurimpia hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista. Tähän tarpeeseen käynnistettiin Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan suurimpien kuntien yhteinen kehittämishanke: Kohti vähähiilistä rakentamista – Joensuu Wood City.

Kehittämishankkeen isona tavoitteena on vähähiiliseen rakentamiseen ja rakennusten ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä osaamistason nostaminen Pohjois-Karjalan kuntien organisaatioissa, rakentamisen alan yrityksissä ja asiantuntijaorganisaatioissa sekä Karelia-ammattikorkeakoulun eri koulutusaloilla. Pohjois-Karjalan kunnista mukana kehittämishankkeessa ovat Joensuu, Kontiolahti, Kitee, Tohmajärvi, Lieksa ja Nurmes. Kuntien rooli maankäytön ja rakentamisen ohjaamisessa on merkittävä. Kunnat omistavat merkittävän rakennuskannan ja samanaikaisesti myös uudisrakentaminen on jatkuvaa. Näin kunnat ovat avainasemassa ja suunnannäyttäjinä rakentamisen päästöjä pienennettäessä.

Rakennusten elinkaaren hiilijalanjälki syntyy rakennusmateriaalien valmistuksesta, kuljetuksesta, työmaatoiminnoista, kunnossapidosta, energian ja veden käytöstä, rakennuksen purkamisesta sekä materiaalien loppukäsittelystä. Tällä hetkellä hiilijalanjäljestä suurin osa syntyy rakennuksen käytön aikaisesta energian käytöstä. On kuitenkin arvioitu, että rakennuksen käytön aikaiset päästöt laskevat energiatehokkuuden parantumisen ja energian tuotannon yksikköpäästöjen vähenemisen myötä. Seuraavaksi suurimmaksi päästölähteeksi on tunnistettu rakennustuotteiden valmistus ja niiden elinkaari.

Kohti vähähiilistä rakentamista – Joensuu Wood City -kehittämishankkeen seminaarityyppinen aloitustilaisuus pidetään 8.11.2018, klo 13.00 ‐16.00 Joensuun Tiedepuiston Louhela-salissa (Länsikatu 15). Kaikille avoimessa tilaisuudessa puheenvuoron saavat muun muassa Simon Le Roux Ympäristöministeriöstä, rakennusten ympäristövaikutusten arviointiin erikoistunut asiantuntija Tytti Bruce-Hyrkäs Bionova Ltd:stä sekä Lauri Linkosalmi Stora Enso Wood Products Oy Ltd:stä.

Lisätiedot: projektipäällikkö Mikko Matveinen, puh. 050 370 5830 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja kehittämishankkeesta:
www.karelia.fi/puurakentaminen/tutkimus/kohti-vahahiilista-rakentamista-joensuu-wood-city

Lisätietoja kehittämishankkeen aloitustilaisuudesta:
www.karelia.fi/puurakentaminen/2018/10/02/kohti-vahahiilista-rakentamista-joensuu-wood-city-projektin-aloitustilaisuus-8-11-2018