exam logo black small 230x128 EXAM Tentin arviointi

Yleistä arvioinnista

Arviointi kannattaa viedä loppuun asti EXAMissa, vaikka kyseessä olisi osasuoritus, koska järjestelmä muistuttaa viikoittain arvioimattomista suorituksista.
Saat kerran viikossa Examista yleisistä tenteistä sähköpostiisi viikkokoosteen josta näet, onko tentteihisi ilmoittautunut opiskelijoita ja onko sinulla arvioitavana olevia tenttisuorituksia. Vaihtoehtoisesti kirjautumalla järjestelmään näet aina senhetkisen tilanteen. Henkilökohtaisista tenteistä saat aina sähköpostiisi viestin, kun opiskelija on varannut tenttiajan ja kun tenttivastaus on arvioitavana.
Opettajan on arvioitava suoritus 21 päivän sisällä.

Tenttivastauksen arvioiminen

1. Kirjaudu Exam-järjestelmään omilla tunnuksillasi.
2. Työpöydällä näet listan omista tenteistäsi. Arvioitavat tentit-välilehdellä näet nimensä mukaan arvioitavat tentit. Taulukon sarakkeista näet, kuinka monta tenttisuoritusta odottaa tarkastustasi (Arvioimatta) ja kuinka monta odottaa loppuarviointia.


EXAM tentin arviointi 1


3. Klikkaa Arvioimatta-sarakkeessa olevaa numeroa. Jos numero on 1 avautuu opiskelijan palauttama tentti suoraan. Muutoin sinulle aukeaa tentin tiedot ja siinä Suoritukset -välilehti.


EXAM tentin arviointi 2


Arvioitavana olevat tenttivastaukset -kohdasta näet arvioitavat tentit (arviointia ei ole aloitettu tai se on kesken). Niiden yläpuolella näet myös keskeytetyt tenttisuoritukset ja tenttiin saapumattomat.

Listauksen alapuolella näkyy vielä arvioidut tenttivastaukset (arvosana on annettu, tentaattori voi vielä muutta arviointia mutta arvioija ei) ja lukitut tenttisuoritukset (arviointia ei voi enää muuttaa).

4. Avaa opiskelijan tarkastamaton tentti klikkaamalla opiskelijan nimeä.

5. Arvioi tenttisuoritus.
Tenttivastauksen arviointi –näkymän yläreunasta näet mm. kuinka kauan opiskelija teki tenttiä ja onko hänellä aiempia tenttisuorituksia samaan tenttiin.
Tämän alla ovat tenttikysymykset ja opiskelijan vastaukset. Pudotusvalikosta voit merkitä kyseiselle kysymykselle pistemäärän (tai hyväksytty/hylätty, jos olet määritellyt sen kysymyksen arviointiskaalaksi).

Voit antaa opiskelijalle myös sanallista palautetta oikeaan yläkulmaan avautuvaan Anna palautetta -kenttään. Sulje palautelaatikko klikkaamalla punaista Piilota palaute -nuolta. Kommenttisi tallentuu automaattisesti.

Voit myös lisätä palautteeseen liitteen. Lisää liite -painike aktivoituu, kun olet kirjoittanut ja tallentanut palautetekstin.

6. Lopuksi valitse Tentin arvosana -pudotusvalikosta arvosana. Voit tarvittaessa vaihtaa tentin suoritustyypin osasuoritukseksi, suorituskielen ja määritellä opintopisteet.

7. Tallenna arviointi klikkaamalla Tallenna muutokset-painiketta. Voit jatkaa arvioinnin loppuun saakka myöhemmin.

Arvioinnin lukitseminen

8. Jos arviointi on valmis, klikkaa lopuksi Lukitse arviointi -painiketta. EXAM vielä varmistaa, että ”Arvosanan kirjaamisen jälkeen et voi enää muuttaa arviointia”. Hyväksy Kyllä-painikkeella. Opiskelijalle lähtee automaattisesti sähköpostitse viesti siitä, että arviointi on tehty ja tässä vaiheessa tentti vapautuu uudelleen suoritettavaksi. Opiskelija näkee arvioinnin tiedot järjestelmästä, mutta hän ei näe enää tenttikysymyksiä eikä tenttivastaustaan.
Muista viedä arvosana Winhaan!

Arkistoi tarvittaessa

Arvioidut tenttivastaukset löytyvät EXAMissa tietyn ajan. Tämän jälkeen vastaukset arkistoituvat, eli poistetaan järjestelmästä.
• MIkäli tarvitset vastauksia ja arvosanatietoja tämän jälkeen, ota vastaukset ja arvioinnit talteen.
Jos haluat arkistoida tenttivastaukset itse, mene tenttisi perustietoihin ja Suoritukset-välilehti. Valitse haluamasi suoritukset ja klikkaa vihreätä painiketta Arkistoi valitut suoritustiedot.