Musiikin koulutuksen harjoitus- eli pedioppilastoiminta

 

Karelia-ammattikorkeakoulusta valmistuvan musiikkipedagogin (AMK) -tutkintoon sisältyvä pedagogisten opintojen 60 opintopisteen kokonaisuus antaa kelpoisuuden musiikkioppilaitosten soiton- tai laulunopettajan tehtäviin. Pedagogisista opinnoista osa on ns. instrumenttipedagogiikkaa eli ohjattua ”opettamisen opiskelua”. Instrumenttipedagogiikan opintojaksoilla opiskelijat opettavat lukuvuoden ajan harjoitus- eli pedioppilaita tai pediryhmää (esim. soitinryhmä, bändi). Heidän opetustaan seuraa ohjaava opettaja sekä muita pedagogiopiskelijoita pienryhmässä (2-4 opiskelijaa), jotka antavat opetuksesta palautetta. Opiskelijat tarvitsevat vuosittain pedioppilaita ja pediryhmiä tätä toimintaa varten.

Pediopetus

Pediopetus on säännöllistä viikoittaista toimintaa. Opetusta annetaan yksilöopetuksena joka toinen viikko 45 min ja joka toinen viikko 30 min lukuvuoden (elokuu-toukokuu) ajan. Joka toinen viikko toteutuva 30 minuutin tunti ns. pedipajatunti, jossa paikalla on myös ohjaava opettaja sekä 2-4 muuta opiskelijaa seuraamassa opetusta. Yhteensä opetusta kertyy vuoden aikana 14 x 45 min + 14 x 30 min. Lukuvuoden päätteeksi keväällä opiskelija antaa ns. pedinäytteen eli 30 minuutin opetustunnin, jonka arvioi lautakunta (3 opettajaa). Seuratuilla tunneilla sekä pedinäytteessä arvioidaan opiskelijan toimintaa opettajana, ei pedioppilaan taitotasoa.

Ryhmäpedagogiikan osalta opetusta on 1,5h (2 x 45min) viikossa lukuvuoden ajan. Ohjaava opettaja ja sekä muita pedagogiikan opiskelijoita käy seuraamassa opetusta. Ryhmäpedagogiikan osalta opetusjärjestelyissä voidaan poiketa esim. tuntien pituuden suhteen lukuvuoden opetustuntien kokonaismäärän pysyesssä kuitenkin samana. Yksilöopetuspaikkojen täyttyessä, on mahdollista osallistua pediopetukseen ryhmäopetuksen (soitinryhmä/bändi) kautta.

Bändiin!

Osana ryhmäpedagogiikka-opintoja opiskelijat opettavat myös bändisoittoa. Tätä varten etsitäänkin yksityisoppilaiden lisäksi bändisoitosta kiinnostuneita pedioppilaita, jotta voidaan muodostaa sopivia kokoonpanoja. Muodostettavat bändit pyritään rakentamaan soittajien tasojen mukaisiksi, mutta lähtökohtaisesti bänditoiminta on ns.matalan kynnyksen toimintaa eli aikaisempaa kokemusta bändissä soittamisesta ei tarvitse olla. Tekemällä ja hyvässä ohjauksessa oppii!

Voinko minä olla pedioppilas?

Pedioppilaaksi voi ilmoittautua kuka tahansa iästä tai osaamistasosta riippumatta. Oppilaspaikkoja on kuitenkin rajoitetusti ja paikat täytetään opetustarpeen mukaan. Joinain vuosina voi olla tarvetta useammalle laulajalle, toisena vuonna taas kanteleen soittajille. Pedioppilaalla olisi hyvä olla oma instrumentti, jotta oppimisprosessissa edistytään. Bändiopetukseen löytyy tarvittavat soittimet.

Opetustilat

Opetus tapahtuu pääsääntöisesti Tikkarinne-kampuksella (Tikkarinne 9) ja Karjalantalolla (Siltakatu 1). Yhtyeopetusta voi tapauskohtaisesti olla edellisten paikkojen lisäksi myös koulun ulkopuolella (esim. bändin treenikämpällä) mikäli se on käytännössä mahdollista esimerkiksi opiskelijan kulkuyhteyksien kannalta. Opetusta saatetaan videoida opetuskäyttöön esimerkiksi ohjaavan opettajan etäarviointia varten. Videoita ei julkaista ja ne hävitetään opetuskäytön jälkeen.

Mitä opetus maksaa?

Pediopetus on maksullista toimintaa. Hinnasto:
- Pedioppilaspaikka soolotunneille 80€ / lukuvuosi /instrumentti
- Bänditoiminta ja muu ryhmäopetukseen osallistuminen 40 € / lukuvuosi

Pedioppilaan ja musiikkipedagogiopiskelijan vastuut ja velvoitteet

Pedioppilaaksi ilmoittautuva sitoutuu säännölliseen opetukseen eli sovituista opetusaikatauluista on pidettävä kiinni. Myös musiikkipedagogiopiskelijat sitoutuvat tarjoamaan sovitun opetuksen. Mikäli pedioppilas jättää tulematta tunneille ilmoittamatta kaksi (2) kertaa lukukaudessa, on Karelia-ammattikorkeakoululla oikeus vaihtaa pedioppilasta. Jo maksettua lukuvuosimaksua ei hyvitetä tässä tapauksessa.

Kaikki saapuneet hakemukset käsitellään ja mikäli sopiva opettaja löytyy, ilmoitetaan tästä henkilökohtaisesti. Pedioppilaspaikkoja on rajallinen määrä, ja oppilaita otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja mikäli sopiva opetusharjoittelija löytyy. Pop/jazzlaulun osalta järjestetään koelaulut oppilaiden soveltuvuuden varmistamiseksi.

Hakuaika, ilmoittautuminen ja opetuksen käynnistyminen

Ilahduttavan suuresta hakijoiden määrästä johtuen joudumme sulkemaan pedioppilashaun ennen aiemmin ilmoitettua päivämäärää 31.8, koska enempää oppilaita emme pysty valitettavasti enää mahduttamaan opetukseen. Peruutuspaikkoja saattaa tulla, joten mikäli et nyt ehtinyt hakea oppilaaksi, voit jättää sähköpostilla (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) yhteystietosi ja instrumenttisi. Sinuun ollaan yhteydessä kuluvan vuoden aikana, mikäli tarjolle tulee sopivia oppilaspaikkoja. Pediopetukseen valittuihin ollaan yhteydessä lähiaikoina.

Pedioppilasinfo 2017-2018

 

Ilmoittautuminen tehdään oheisella kaavakkeella.

Pediopetuksen lukuvuosi käynnistyy keskiviikkona 30.8. klo 16.15-17.15 infotilaisuudella Karelia-ammattikorkeakoulun Tikkarinteen kampuksella E-talon pikkuauditoriossa E237. Tervetuloa!

Lisätietoja (tiedustelut 9.8 alkaen):

Antti Perälä (lomalla 12.6 – 9.8.2017) 
- yleiset pedioppilasasiat, bändiopetus

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+358 (0) 50 310 9441

Laura Vuorjoki-Elo (lomalla 12.6 – 9.8.2017)
– yleiset pedioppilasasiat, äänenkäytön ryhmät / lauluyhtyeet Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+ 358 (0) 50 4391484

Selina Sillanpää (lomalla 12.6 – 9.8.2017)
– yleiset pedioppilasasiat, äänenkäytön ryhmät / lauluyhtyeet
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
+ 358(0) 50 4652263